Algenolie: wat is het en wat zijn de voordelen?

Denk je aan algen dan is je eerste gedachte vast niet: “daar zullen vast veel gezonde stoffen in zitten!”. Misschien logisch, maar die gedachte is wel waar.

Wat is algenolie?

Algen zijn kleine planten die in water groeien en leven. Er bestaan micro- en macro-algen. Macro-algen zijn vooral bekend in de vorm van zeewier. Voor het maken van algenolie wordt echter gebruikt gemaakt van micro-algen, of plankton. Wanneer deze micro-algen worden gekweekt kan er olie uit de kleine plantjes worden geëxtraheerd, dit noemen we dan algenolie.

Omega-3

Omega-3 vetzuren zijn belangrijk voor ons lichaam. de meest gangbare bron voor deze vetzuren zijn vette vis, of vis olie. Er is echter een alternatief: plantaardige algenolie. De drie meest essentie Omega-3 vetzuren zijn ALA, EPA en DHA. Zonder te veel in detail te gaan hoe deze stoffen precies ontstaan, is het nodig te weten dat algen degen zijn die deze soort aanmaken.

Wat zijn de voordelen van algenolie ten opzichte van visolie?

  • Plantaardig

Hoewel vette vis of visolie de meest gebruikte bron is voor het binnenkrijgen van Omega-3, is algenolie hier een perfect alternatief voor. De omega-3 vetzuren die normaal gesproken uit vis te halen is, wordt niet door de vissen zelf aangemaakt. De vissen eten de algen en krijgen zo de gezonde stoffen binnen, waarna de mens het vervolgens weer uit de vis haalt. Wanneer je een plantaardig dieet volgt, is vegan omega 3 algenolie dus een uitermate geschikte oplossing om deze stoffen alsnog binnen te krijgen.

  • Duurzaam

Overbevissing, onbedoelde bijvangst en onnodig leed van dieren. Dit zijn slechts een aantal negatieve effecten die het vissen in de oceaan met zich meebrengt. Hier recht tegenover staat algenolie. De algen worden in aparte tanks gekweekt, waardoor er geen sprake is van overbevissen of aantasting van het ecosysteem.

  • gecontroleerd en schoon

waar vissen die in de oceaan zwemmen te maken hebben met stukken plastic, giftige stoffen en andere oceaanvervuiling, worden de algen in schone en gecontroleerde tanks gekweekt. Hierbij is er geen sprake van vervuiling en kunnen de algen op een natuurlijke manier groeien.

Volg je een plantaardig dieet, wil je zeker weten dat je eten veilig en schoon is of wil je de oceaan beschermen tegen de mens. Maar heb je tegelijkertijd behoefte aan de gezonde omega 3 vegetarisch vetten die normaal gesproken uit vette vis worden gehaald? Dan is algenolie wellicht de oplossing voor jou. Vergeet de groene aanslag in het zwembad en probeer het eens uit!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *