Collageen tips voor beginners

De wereld van collageen kan overweldigend zijn. Maak je geen zorgen, we hebben je rug

De wereld van collageenproducten kan super intimiderend zijn, vooral als je nieuw bent met het nemen van collageen supplementen. 

Collageen is een structureel eiwit dat overal in ons lichaam te vinden is. Er zijn veel verschillende soorten collageen – meer dan 25 verschillende soorten! Het maakt ongeveer 25% uit van het totale eiwitgehalte in ons lichaam. Collageen is opgebouwd uit drie aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. Deze aminozuren zijn glycine, hydroxyproline en proline.

Collageen heeft vele, vele voordelen. Het kan uw huid er voller uit laten zien en rimpels verminderen. Het kan gewrichtspijn verminderen en uw botten sterker maken en beter bestand tegen stress. Het kan zelfs de slaapkwaliteit verbeteren en helpen bij het ‘leaky gut’-syndroom. De lijst gaat maar door!

Collageen supplementen zijn er in verschillende vormen – capsules, poeders, vloeistoffen – en er komen steeds nieuwe producten bij. Er zijn zelfs plaatselijk aangebrachte collageenproducten die vaak op de huid zijn gericht, hoewel studies aantonen dat het innemen van collageen meer voordelen biedt! Dan zijn er collageenproducten die geschikt zijn voor consumptie, en dat is waar we ons vandaag op zullen richten.

Tip: collageen kopen online

Het kan erg overweldigend zijn om een collageenproduct te kiezen, vooral als je nieuw bent in de collageenwereld. Hier zullen we een paar dingen op een rijtje zetten waar je op moet letten bij het kiezen van een collageen supplement dat het beste bij jouw behoeften past.

Als u zich herinnert van eerder, zijn er meer dan 25 verschillende soorten collageen. De meest voorkomende soorten collageen in supplementen zijn type I, II en III collageen.

Type I collageen is een van de meest voorkomende eiwitten in het lichaam en is vooral belangrijk in de huid, het bindweefsel en de botten. Het speelt een belangrijke rol bij de instandhouding van de structuur van deze weefsels. Het is meestal afkomstig uit zee. Zeecollageen staat bekend om zijn voordelen voor de huid. Het kan het verschijnen van rimpels helpen verminderen. Het kan ook helpen om de elasticiteit en hydratatie van de huid te verbeteren.

Type II collageen wordt voornamelijk gevonden in ons bindweefsel. Denk aan gewrichten! Het collageen waaruit onze ligamenten en pezen zijn opgebouwd, bestaat voornamelijk uit collageen van type II. Collageen van type II is in veel lagere concentraties in het lichaam aanwezig dan collageen van type I en III, maar is nog steeds belangrijk voor de gezondheid van de gewrichten. Type II collageen is vaak afkomstig van kippenbottenbouillon collageen dat afkomstig is van, je raadt het al, kippen.

Collageen van type III is vaak afkomstig van rundercollageen. Rundcollageen bevat ook collageen van type I. Type III collageen wordt over het algemeen aangetroffen in onze spieren, bloedvaten, spijsverteringsstelsel en in onze huid.

Leestip: gezonde nagels

Een belangrijk onderdeel bij het overwegen van collageen supplementen is hun biologische beschikbaarheid. Dit betekent dat je wilt dat het collageen supplement in een vorm is die gemakkelijk door het lichaam kan worden opgenomen. Als het lichaam het collageen niet kan absorberen, dan kan het niet worden gebruikt, en zul je niet in staat zijn om de vruchten ervan te plukken.

Collageen proteïne is een grote molecule. Dit maakt het moeilijk voor het lichaam om het af te breken en te absorberen. Daarom wil je op zoek naar gehydrolyseerde collageenpeptiden. In deze vorm is het collageen gebroken in kleinere, absorbeerbare stukjes.

Een andere manier om dit te controleren is door te kijken of het molecuulgewicht van de collageenpeptiden wordt vermeld. Hoe lager het getal, hoe beter. Gemiddeld zullen gehydrolyseerde collageenpeptiden tussen de 3000-5000 kilodaltons zijn.

U kunt ook producten zien met gehydrolyseerde collageenpeptiden. Gehydrolyseerde collageenpeptiden hebben vaak een hittebehandeling ondergaan. Dit betekent dat je je collageenpoeders veilig kunt toevoegen aan je warme dranken, bakken en koken en dat het collageeneiwit nog intact zal zijn.

Als je naar de verpakking kijkt, wil je de ingredi├źnten controleren. Gehydrolyseerde collageenpeptiden zijn the way to go! Dit zorgt ervoor dat het collageen wordt afgebroken in kleine stukjes die je lichaam kan absorberen en dat het veilig is om toe te voegen aan warme dranken en voedsel zonder dat het collageen-eiwit wordt afgebroken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *