Wat is goede voeding?

Set of high dietary fibre health food product concept

Goede voeding zorg voor meer energie en voedingsstoffen in je lichaam. Mensen die dus een ongezonde leefstijl hebben en die veel vet eten kunnen daardoor heel vermoeid zijn. Door een gezonde voeding heb je ook minder kans op ziektes zoals: diabetes, kanker en hart en vaatziektes. Genoeg motivatie dus om vandaag de dag al te beginnen met een gezonder eetpatroon!

Dit houdt gezonde voeding in:

  • Veel volkoren producten
  • Veel groenten en fruit
  • Elke dag een handvol ongezouten noten
  • Ongeveer 3 eieren per week
  • Wekelijks peilnoten eten
  • 1 keer per week vis eten (het beste is vette vis zoals: haring, heilbot, zalm of makreel)
  • Een paar porties zuivelproducten per dag zoals: melk, yoghurt of kaas
  • Geen producten eten wat witte tarwebloem bevat zoals: wit brood, koekjes en biscuits
  • Geen drankjes met suiker zoals: frisdrank en sap
  • Weinig vlees eten zoals: koeien, schapen, geiten en varkensvlees
  • Probeer vaker voor producten te kiezen wat gezonde onverzadigde vetten bevat zoals: olijfolie, halvarine, vette vis en noten
  • Probeer weinig producten met ongezonde verzadigde vetten en transvetten te eten zoals: koekjes, chips of worst

Porties per dag

3 maaltijden per dag zijn voldoende voor je lichaam om energie aan te maken en voedingsstoffen binnen te krijgen. Probeer dan ook niet te veel tussendoortjes te nemen. Neem niet vaker dan 4 tussendoortjes per dag. Deze tussendoortjes kunnen natuurlijk ook gezond zijn zoals:

  • Ongezouten noten zoals: walnoten, hazelnoten en amandelen
  • Rouwkorst zoals: bloemkoolroosjes, kerstomaatjes, komkommer, radijs, bleekselderij en wortel
  • Zuivel zoals: yoghurt of een plak kaas

Smaakmakers

Alle voedingsstoffen bevatten zout van nature. Zout toevoegen aan je eten is dus niet perse nodig en ook niet gezond. Het is het gezondst als je 6 gram zout per dag hanteert. Je moet dan wel in de gaten houden dat kant en klare maaltijden en bijvoorbeeld sauzen en snacks veel zout bevatten. Wil je hier dus op letten kan je altijd de verpakking bekijken van het product wat je gaat eten. Je kunt ook zout in het eten vervangen met andere smaakmakers zoals:

  • Groene kruiden zoals: basilicum, bieslook, dille, lavas, tijm, oregano, peterselie en rozemarijn
  • Geroosterde zaden en itten zoals: pijnboompitten, sesamzaad en zonnebloempitten
  • Specerijen zoals: kaneel, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper en cayennepeper
  • Andere smaakmakers zoals: gember, koriander, uit, knoflook, mosterdzaad en citroen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.